Δειτε με...... Πλέγμα Λίστα

Μέγαρο Μαξίμου: Στον Αλέξη, δεν αρέσουν οι κωλοτούμπες

Μέγαρο Μαξίμου: Στον Αλέξη, δεν αρέσουν οι κωλοτούμπες
Οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ, όταν δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά στοιχεία, με αριθμούς,  αλλά αποπειρώνται να εξηγήσουν την ψυχολογία των Ελλήνων, συνήθως (για να μην πούμε κατά τεκμήριο) είναι αποτυχημένες. Δεν είναι δα εύκολο να προσεγγίσει ένας Αμερικανός, ένας Άγγλος, ένας Γερμανός, το πώς σκέφτονται οι Έλληνες. Άλλη κουλτούρα, άλλος πολιτισμός, άλλες ιστορικές καταβολές. Εύκολο για όποιον επιχειρήσει να γίνει Έλληνας στη θέση ενός Έλληνα να πέσει στα βράχια.  
Εξαίρεση στον κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το χθεσινό άρθρο των Financial Times, με το οποίο εκφράζεται η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να μην κάνει την «kolotoumba» όπως πιστεύουν οι ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές. Σύμφωνα με τους FT οι εταίροι «καταλήγουν στην αισιόδοξη αντίληψη ότι, ενώ η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, (ο Αλέξης Τσίπρας) θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός».  
Το «πρόβλημα» για τους ευρωπαίους εταίρους είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κυβερνήσει ως Αριστερός και ταυτοχρόνως να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Όχι γιατί- όπως σκέφτονται κάποιοι- διστάζει να συγκρουστεί με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί ο ίδιος θέλει να κυβερνήσει ως Αριστερός. 
Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι έχει πλήρη εικόνα των δυσκολιών, αλλά δεν προτίθεται να υποκύψει στους εκβιασμούς που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι μόνον χθες, το μεν ΔΝΤ (δια του Ολιβιέ Μπλανσάρ) ότι το Grexit θα είναι επώδυνο αλλά μπορεί να συμβεί, ενώ από την Κομισιόν χαρακτηριζόταν απίθανο να εκταμιευτεί δόση για την Ελλάδα τον Απρίλιο.  
Αυτό που μπορεί να περιμένει κάποιος από τον Αλέξη Τσίπρα- αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα ακυρώνει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.   
Είναι αυτό δυνατό; Ο χρόνος και η πίεση που θα ασκηθεί από την οικονομική ασφυξία, θα δείξει. Σε ότι αφορά πάντως στον Αλέξη Τσίπρα, οι FT έχουν δίκαιο: η αντίληψη ότι θα κάνει κωλοτούμπα, είναι συζητήσιμη. 
Κοινοποιηστε Google Plus

Σχετικα με iNdroidowS

    Σχολιαστε με Blogger
    Σχολιαστε με Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω ,θα ηθελα να μην ξεχασουμε τη γλωσσα μας! Οποτε οχι Greeklish!!

/-----------------shortenurl---------------> /------------------endshortenurl---------------->