Δειτε με...... Πλέγμα Λίστα

Πολύ μακριά η συμφωνία με τους δανειστές - εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά

Πολύ μακριά η συμφωνία με τους δανειστές - εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά
Απομακρύνεται η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις εξέφρασε χθες ανοιχτά την εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσει το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας σε απόφαση για εκταμίευση χρημάτων στην Ελλάδα. 

Ο κ. Ντομπρόφσκις μίλησε στην εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία κατονόμασε και τα συγκεκριμένα θέματα στα οποία έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση: το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως είπε ο λετονός αντιπρόεδρος, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει απροθυμία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και έτσι το Eurogroup της 24ης Απριλίου αναμένεται να περιοριστεί σε έναν «απολογισμό της προόδου» στις διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. 

Επειγόντως» κατέληξε ο κ. Ντομπρόφσκις. Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μέσο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους την ώρα της αντίστροφης μέτρησης. Ηδη η «Handelsblatt» κάνει αναφορά στο επόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, το οποίο θα μπορούσε να είναι το επόμενο ορόσημο για την Ελλάδα.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Σε ανάλογο πνεύμα άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφραζαν επίσης χθες την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας της καθυστέρησης στις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, με αυτές των δεκαετών να έχουν φθάσει το 11,8%.

Ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές, αλλά προχωρούν με αργό ρυθμό. Περιμένουμε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση ως τις 24 Απριλίου, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. 

Πιο ξεκάθαρος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε δει» μια εκτενή και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία να εγγυάται ότι έπειτα από λίγο καιρό η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias», προειδοποίησε ότι τα μαξιλάρια ρευστότητας της Ελλάδας εξαντλούνται και σημείωσε ότι «ο τρόπος επικοινωνίας της κυβέρνησης δεν βοήθησε πολύ». 

Ωστόσο είπε ότι πρέπει να δοθεί το περιθώριο των 100 ημερών που δίνεται σε κάθε νέα κυβέρνηση. Επισήμως, πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς είπε χθες ότι η Επιτροπή προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις έως τις 24 Απριλίου. 

Σε μια πιο πολιτική προσέγγιση, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει ευελιξία, όχι μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αλλά και για την προστασία του κοινού συμφέροντος. Στον κίνδυνο μετάδοσης μιας ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρθηκε, εξάλλου, χθες ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ.


ELA με το σταγονόμετρο
Κατά 800 εκατ. ευρώ αύξησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, σύμφωνα με πληροφορίες. Eτσι, το όριο ανέβηκε στα 74 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 70 δισ. ευρώ ήδη χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες, ενώ απομένει ένα μαξιλάρι 4 δισ. ευρώ.
Πηγη
Κοινοποιηστε Google Plus

Σχετικα με iNdroidowS

    Σχολιαστε με Blogger
    Σχολιαστε με Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω ,θα ηθελα να μην ξεχασουμε τη γλωσσα μας! Οποτε οχι Greeklish!!

/-----------------shortenurl---------------> /------------------endshortenurl---------------->